De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) betreft een aftrekpost op de winst, welke wordt vastgesteld in het jaar dat de investeringsverplichting aangegaan is, ofwel het jaar waarin het contract getekend wordt. De KIA is vervolgens af te trekken in de aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting over het jaar waarin de auto in gebruik genomen wordt, dan wel in de aangifte over het jaar van aanbetalen, mits dit een eerder periode betreft.

Als u als ondernemer een bedrag spendeert boven de € 2.300,- (maar onder de € 318.444,-) in bedrijfsmiddelen waarop de investeringsaftrek toegepast kan worden, heeft u recht op de investeringsaftrek. De hoogte van de KIA is afhankelijk van het totaalbedrag aan investeringen in het kalenderjaar en is maximaal 28%.

Ook op bestelauto’s is de KIA van toepassing, zowel bij nieuwe als gebruikte auto’s. Uitzonderingen voor deze regeling betreffen personenauto’s, maar niet als deze binnen een koeriers- of taxibedrijf geëxploiteerd worden, en personen- of bestelauto’s die middels een operational leaseovereenkomst zijn verkregen. In het geval van een financial lease geldt deze regeling wel, aangezien u dan zelf (economisch) eigenaar van de leaseauto bent, mits de leaseauto in aanmerking komt voor de KIA .

Voorbeeld bestelauto

Bestelwagen

Stel: als ondernemer koop je een nieuwe of gebruikte bestelauto. Aangezien je een ondernemer bent die belaste prestaties voor de btw verricht (de btw wordt in rekening gebracht bij de klanten), mag je de btw op de auto in mindering brengen. Wanneer je een bestelauto koopt en de auto tenminste 10% zakelijk gebruikt, hoef je ook geen bpm te betalen.

Aankoopprijs excl. bpm en incl. btw€ 29.040
Af: btw€ 5.040
Aankoopprijs excl. bpm en btw€ 24.000
Investeringsaftrek 28%€ 6.720
Max netto KIA€ 2.990