Wat is financial lease?

Financial lease is een zakelijke vorm van leasen, ofwel een zakelijke lening voor een object, in dit geval het motorvoertuig, waarbij het volledige economisch eigendom (de verzekering, het onderhoud, het genot) overgaat op u. Ondanks dat de bank de aankoopsom financiert, bent u kortom direct eigenaar van de auto zonder dat hiervoor een grote investering vereist is. De auto wordt namelijk afbetaald in maandtermijnen, wat ruimte biedt voor andere voor u vereiste investeringen. In het termijnbedrag zit een rente- en aflossingscomponent en er kan gekozen worden voor een ‘slottermijn’, waar de hoogte van het termijnbedrag onder andere van afhangt. Doordat u na aflossing eigenaar blijft van de auto, kunt u de termijnbedragen als investering zien in uw eigen auto.

Nadenkend

Waarom financial lease?

De keuze voor een financial lease is zeer interessant voor ondernemers, wegens de vele voordelen die een financial lease met zich meebrengt. Gedurende de looptijd van het contract bent u economisch eigenaar van de auto. Als ondernemer kunt u de gefactureerde BTW terugvorderen bij de aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast geniet u het voordeel van fiscale aftrekbaarheid van de kredietvergoeding- en afschrijvingskosten. Mocht de lease een auto op grijs kenteken (bestelbus) betreffen of een auto met een lage koolstofdioxide-uitstoot, dan komt u in aanmerking voor investeringsaftrek. In het geval van dat u een startende ondernemer bent, kunt u gebruik maken van de regeling startersaftrek. Voor meer informatie hierover kunt u de website www.belastingdienst.nl raadplegen.

Samenvattend profiteert u bij een financial lease dus van fiscale voordelen, aangezien sprake is van volledige renteaftrek, investeringsaftrek en btw-teruggaaf. Bovendien mag de auto willekeurig worden afgeschreven. Daarnaast bent u als eigenaar vrij in waar u onderhoud laat plaatsvinden en waar u de auto wil verzekeren, waardoor u zelf de hoogte van de uitgaven in de hand heeft.